De ultieme tips voor de lekkerbekken onder ons
Valencia is een geweldige stad voor foodies. Toen ik de stad samen met mijn moeder, vriendinnetje Sherelynn en haar moeder Marjan bezocht, hebben wij niet één keer slecht gegeten. Pure geluk? Of is dit echt een hemel voor de lekkerbekken onder ons? Als je het mij vraagt het tweede. Voor elk moment van de dag zijn er honderden opties en deze heb ik speciaal voor jou gebundeld in de Valencia Foodies Guide.
Bang voor die extra pondjes na drie keer per dag uit eten gaan? Dat hoeft niet. Valencia ontdek je namelijk het beste per fiets dus die pondjes die vliegen er meteen af. Wij voelden ons dus zeker niet schuldig toen wij de meest heerlijke kroketjes ooit aten. Toen wij iets te veel glaasjes Agua de Valencia achterover tikten en de ochtend begonnen met een goedgevulde bagel, een stuk taart, cappuccino en jus. Je leeft immers maar één keer. Als je een lang weekend naar Valencia gaat, lees dan hieronder mijn Valencia Foodies Guide!
GOEDE VOORBEREIDING IS ALLES
Ik bereid mijn reizen altijd goed voor en al helemaal wat betreft restaurants. Het is namelijk zo’n ontzettende teleurstelling wanneer je op reis bent en slecht eet. Ik vind het een vreselijk gevoel om door een stad te lopen met honger, niet wetende bij welk restaurant je het best naar binnen kunt. Waardoor je elk restaurant maar voorbijloopt en vervolgens maar ergens gaan zitten omdat je honger te erg wordt. Met als gevolg dat je teleurgesteld weggaat. Nee, nee, nee! Daarom doe ik van tevoren mijn research. Na flink online speurwerk heb ik een lijst gemaakt met restaurants waar ik graag heen wilde tijdens mijn reis Valencia. Ik heb alles in mijn Google Maps gezet, zodat we op reis elke dag konden kiezen voor welk restaurants we die dag zouden gaan.
VALENCIA FOODIES GUIDE:
ONTBIJT: BLUEBELL COFFEE ROASTERS
Op onze eerste ochtend in Valencia fietsten wij naar de wijk Rusafa. Deze wijk staat bekend als hèt wijkje van de hippe winkeltjes en conceptstores. In een brede straat vonden wij Bluebell Coffee Roasters. We liepen door een mooie deur en kwamen binnen in een leuk zaakje. Terwijl we naar binnen lopen spotten we direct de knusse binnentuin en komen de geroosterde koffiegeuren ons al tegemoet.
Eenmaal met de kaart in de hand is het moeilijk om een keuze te maken. Echter toen ik wafel en truffel las was ik als foodie natuurlijk verkocht. Ik genoot van een heerlijke wafel met een gepocheerd ei, serranoham, rucola en zwarte truffel. Terwijl mijn moeder toast met avocadocrème, bacon en ui nam. Naast het heerlijke eten was ook de cappuccino erg goed! We eindigden ons ontbijt met een groene smoothie. Als je hier fan van bent, dan was deze top. Ik hou het denk ik bij fruitsmoothies…
Vervolgens zijn we nog door Rusafa gefietst, maar we konden de conceptstores en sieradenwinkeltjes niet echt vinden. Desondanks spotten we in de wijk prachtige street art en vind je hier nog meer toffe restaurants voor op jouw Valencia Foodies Guide.
ONTBIJT: DULCHE DE LECHE
Dulche de Leche zorgt ervoor dat je nog een rondje extra moet fietsen. Bij binnenkomst zie je gelijk waarom. Een blik op, in en rondom de glazen toonbanken en je gaat kwijlen… Van croissants met chocolade en pistachenoten, ham/kaas croissants tot vers gemaakte cinnamon buns, focaccia’s met diverse toppings, quiches, bagels en broodjes met wel 20 verschillende soorten beleg en wel 15 verschillende taarten.
Ja, kiezen was moeilijk. Ook het vinden van een tafeltje trouwens. Niet gek, want Dulche de Leche is geliefd onder zowel locals als reizigers. Het is er druk. Daarom raad ik je aan om er vroeg te komen. Wij waren dit niet, met als gevolg dat we 20 minuten op ons tafeltje moesten wachten. Natuurlijk is dit geen ramp, maar liever zit je gelijk aan de koffie en je ontbijt.
Je vindt Dulche de Leche praktisch om de hoek van Bluebell Coffee Roasters en dus ook in de wijk Rusafa.
LUNCH TIP: LA MÁS BONITA
Het strand in Valencia is uitgestrekt. Er zitten diverse leuke zaakjes aan het strand, maar dit restaurant zit op een heerlijke plek. Wij kwamen aan de achterkant binnen. Je loopt dan door de tuin, vol gigantische planten, langs de keuken en vervolgens kom je uit bij de boulevard. Aan deze boulevard heeft La Más Bonita een klein terras met parasols, wel zo fijn als het 30 graden is…
La Más Bonita is eigenlijk een ontbijt / lunch tip voor als je aan het strand verblijft of een dagje strand doet. Wij verbleven namelijk in de stad en het strand was voor ons ongeveer 30 minuten fietsen. Toen wij bij La Más Bonita aankwamen was het al 16u dus wij namen een schaaltje nachos en een heerlijke koude Verdejo. Gevolgd door een glas sangria.
De kaart zag er waanzinnig uit dus ik zou hier graag nog een keer terugkomen voor een laat ontbijt.
LUNCH TIP 2
Central Bar
Richard Camarena is een beroemde Spaanse chef en het brein achter Central Bar.
Je vindt zijn Central Bar in de prachtige markthal ‘Mercado Central’. Ik hou ervan om tijdens een reis een markt aan te doen en deze overdekte markt was precies het type markt waar ik van hou: een waanzinnig mooi art nouveau pand, niet te groot, met lokale specialiteiten en kruiden.
We passeerden diverse kramen om vervolgens plaats te nemen aan de bar van Central Bar. Het menu verandert met het seizoen maar elk seizoen vind je in ieder geval heerlijke tapasgerechten en broodjes. Toen wij er waren was het moeilijk kiezen. Wij gingen uiteindelijk voor de aubergine met soya en miso en gehaktballetjes in rode curry. En van dit gerecht droom ik nog steeds. Daarnaast moesten we ook de patatas bravas proeven, want die moet je minimaal één keer eten wanneer je in Spanje bent, toch?
Naast Central Bar heeft Richard Camarena nog meer restaurants in Valencia. Wegens de beperkte tijd heb ik niet de kans gehad om nog een ander restaurant uit te proberen. Sla deze wel op want volgens mij zijn ze fantastisch… Canalla Bistro, Habitual en Ricard Camarena Restaurant.
DINER TIP 1
Vuelve Carolina
In het hart van Valencia vind je een pareltje. Een pareltje met een houten interieur en een menu vol gerechten waar je u tegen zegt.
Vuelve Carolina serveert tapas met een twist. Als je het mij vraagt zijn de gerechten totaal anders dan hoe wij tapas kennen. Want elk gerecht was weer een grote verrassing! Dat je naar dit restaurant moet tijdens je reis is zeker.
En om je nog meer te overtuigen, deel ik graag wat wij hier proefden. Toen wij hier aten proefde ik de beste kroketten die ik ooit heb gehad: een kroket gevuld met champignon en een kroket gevuld met varkenvlees in rode curry. Ook de pizza carpaccio met tonijn en een vinaigrette van shiso was waanzinnig knapperig. Maar het beste gerecht was het gefrituurde Spaanse brood met paprika, gedroogde tonijn en sweet chili mousse.
Ben je iemand die altijd als eerst naar de desserts kijkt op een menu? Ik ook! Dan word je bij Vuelve Carolina ook heel blij. Wij kozen een dessert met cacaopapier, pistache sponscake en ijs en een dessert met krokante ananas mille-feuille met rum, kokos en tajin. Kortom: geen spijt van onze keuze. Absoluut niet!
DINER TIP 2
Mercatbar
Hou jij van restaurants die an sich al een kunstwerk zijn? En waar je ook nog super lekker kunt eten? Dan moet je Mercatbar zeker opslaan in jouw eigen Valencia Foodies Guide.
Wij zaten aan de bar, want ook dit restaurant is erg populair en er was geen tafel beschikbaar. Maar eigenlijk was ik hier heel blij mee. De bar was namelijk prachtig geverfd, en dus een waar kunstwerkje. Daarnaast werden kleine gerechten aan de bar afgemaakt en kon je zo dus een kijkje nemen in de keuken.
Ook bij Mercatbar was het eten weer fantastisch. Hier zeker proberen: de gefrituurde garnaal en de bijkomende saus en de pittige patatas bravas. Wat je ook niet wilt missen, is de tonijn sashimi en de taco’s met gemarineerde en geroosterde rib, avocado crème, kool en een barbecuesaus.
BORREL TIP 1
Café de las Horas
Deze tip kreeg ik van een Nederlandse die een tijd in Valencia heeft gewoond. Wanneer je hier binnenstapt is het net alsof je een oud theater binnenwandelt. Oftewel, in een woord: prachtig! Café de las Horas is beroemd en geliefd door de Agua de Valencia, hét drankje van Valencia. Locals komen hier na werk en bestellen een kan van dit drankje en spenderen hier vaak niet alleen een borreltje maar een hele avond.
Wij kwamen hier ook om het beroemde drankje te proeven. Agua de Valencia drinkt als sap en zo proeft het ook, heerlijk! Het is cava, sinaasappelsap, wodka, gin en suiker. Dus oppassen met hoeveel glazen je drinkt…. Wij bestelden een hele kan en die was zo op! Het was hier zo gezellig en de bartenders waren ook een lust voor het oog.
BORREL TIP 2
La Fábrica del Hielo
Ik weet eigenlijk niet waarom ik deze bar aan het strand met jullie deel. Deze tip is veel te leuk om te delen. Het is een coole plek, waar je je industriële hart kunt ophalen en waar je in een loods in een foodtruck je eten bestelt. Je kunt hier ook genieten van lokale bandjes en goede DJ’s. Binnen vind je prachtige planten en kun je interieurinspiratie opdoen. La Fábrica del Hielo is gewoon magisch. Ik heb hier een beetje mijn hart verloren. Maar alsjeblieft niet verder vertellen, afgesproken?
Ik denk dat je inmiddels wel begrijpt dat je in Valencia waanzinnig kunt eten. En ik denk ook dat je met deze Valencia Foodies Guide goed voorbereid naar Valencia kunt gaan! Wanneer je op zoek bent naar tips qua activiteiten en slaapplekken, lees dan ook dit artikel.
No Comments