Pizza_Lucca
BLOG

Restaurant tips Italië: eetgids Piemonte & Toscane

Dat Italië een hemel is voor foodies hoef ik denk ik niemand uit te leggen. Het is de geboorteplaats van de pizza, burrata, risotto, focaccia en zo kan ik geloof ik nog uren doorgaan. Rick en ik maakten een wijnroadtrip door Italië en hebben heerlijk gegeten. Zo lekker dat ik, terwijl ik dit artikel schrijf, nog steeds aan het watertanden ben. Daarom heb Ik onze favoriete plekjes voor jullie gebundeld in deze eetgids Piemonte & Toscane. Lees verder want van deze restaurant tips Italië wil je meer (w)eten!

12 x RESTAURANT TIPS ITALIË: PIEMONTE & TOSCANE

Piemonte

1. PIEMONTE – GROEN, GROENER, GROENST

Groene valleien, wijngaarden, pittoreske middeleeuwse dorpjes, slenterweggetjes en overal onvergetelijke uitzichten; dit typeert Piemonte. Deze regio in het noordwesten van Italië is niet zo beroemd als Toscane, maar hoort dat eigenlijk wel te zijn.

Over de pasta die wij daar op een mini pleintje in het kleinste dorp ooit proefden droom ik namelijk nog. Evenals het diner in het kasteel waar wij in Verduno sliepen. Dit zijn de plekken die ik je graag aanraad.

Restauranttips Italië

CASTELLO DI VERDUNO

In kasteel ‘Castello di Verduno’ voel je je even royalty! Wij schuiven namelijk aan in de dinerzaal waar chef Alessandra Buglioni doi Monale verrassende gerechten op tafel zet. Zij kookt seizoensgebonden en plukt al haar verse kruiden uit de tuin.

Restauranttips Italië

We starten met een voorgerecht wat lijkt op paarse soep. Het blijkt echter een crème te zijn van blauwe aardappelen, paarse wortelen met ricotta. Heerlijk! Ook proeven we de groene risotto met geblancheerde groenten uit de tuin en verse parmezaanse kaas, die ik heerlijk vond. Rick’s hoogtepunt is het perfect gegaarde kalfsvlees met een saus van Nebbiolo-wijn.

Castello di Verduno

TRATTORIA VINERIA SERENELLA  

We rijden over steile straatjes het dorp Monferrato in. Eenmaal bij de top aangekomen rijden wij een plein op. We parkeren vervolgens de auto en zien een knus restaurantje aan onze linkerkant. We besluiten niet verder te kijken en hier te gaan eten en dat was een goede keus! De wijn is heerlijk en de verse pasta zijdezacht. In het gezelschap van enkel locals en met uitzicht op de groene vallei van Piemonte is dit heerlijk toeven.

LA VITE TURCHESE

Toen wij bij Giulia Negri een wijnproeverij deden tipten zij een aantal restaurants en wijnbarretjes. Helaas konden wij, wegens tijdgebrek, La Vite Turchese niet meer bezoeken. Ik raad jou aan dit wel mee te nemen in de planning. En eigenlijk om hiermee te starten. Bij dit wijnproeflokaal kun je namelijk 250 verschillende wijnen proeven, die allemaal uit de regio komen.  Vervolgens kun je de wijnhuizen bezoeken waarvan je de wijn fantastisch vindt.

Piemonte

AGRITURISMO CA’DEL RE

Verblijf je in Verduno? Dan is het restaurant Ca’Del Re ook een aanrader, volgens Giulia Negri. Wij wilden het restaurant bezoeken. Er was echter helaas geen plek. Reserveren is dus noodzakelijk. Dit restaurant wordt gerund door de zus van de eigenaresse van Castello di Verduno. Je zit er idyllisch in de tuin, geniet er in de zomer van live-muziek en uiteraard eet je er verser dan verse gerechten die typerend zijn voor deze streek.

Lucca

2. LUCCA  – I WOKE UP IN ICE HEAVEN

Lucca is één van mijn favoriete spots in Italië. Deze pittoreske stad heeft het allemaal; een dromerige architectuur en waanzinnige restaurants, maar ook een eeuwenoude muur met een romantisch uitzicht. Wat wil een vrouw nog meer? Deze spots wil jij in ieder geval niet missen:

Restauranttips Italië

DA UMBERTO LA PIZZERIA CONTEMPORANEA

Wat doe je als je op een prachtig plein live-muziek hoort? En het op dat moment ook nog golden hour is? Precies! Een mooi plekje vinden om vervolgens een borrel te doen en een hapje te eten. Eenmaal aangekomen op het plein zien we veel restaurants die er niet alleen toeristisch uitzien, maar waar ook alleen maar toeristen zitten. Hmmm misschien is dit toch niet zo’n goed idee? We lopen iets verder het plein over en horen bij een terras alleen maar Italiaans. Interessant. Zij blijken bij een pizzeria te zitten en laten wij nu net zin in pizza hebben. We schuiven ook aan.

Restauranttips Italië

En dit was geen foute keus. We aten overheerlijke pizza’s die ook nog eens fijn geprijsd zijn. Rick neemt een pizza met mortadella, stracciatella, pistachenoten en basilicum. Hemelse combinatie! En ik neem een pizza met aubergine, ook heerlijk. Kortom; dit hoort op je lijstje met restaurant tips Italië.

LA BOTTEGA DEL GELATO

Met stip op 1 onze favoriete ijswinkel in Italië. Je vindt er namelijk creatieve smaken als lavendel/perzik en peer/rode wijn, maar ook kokosnoot/caramel en 85% pure chocolade.  Ga je uit eten? Skip dan het dessert en ga voor een ijsje bij La Bottega Del Gelato. Je zult mij dankbaar zijn.

Florence

3. FLORENCE – LOOP MAAR EVEN MEE NAAR DE WIJNKELDER

Van Florence hadden wij eigenlijk iets meer verwacht. Laat ik het zo zeggen; het is niet onze favoriete stad in Italië. Het heeft natuurlijk een prachtige architectuur, waanzinnige uitzichtpunten en je kunt er goed shoppen, maar wij vonden het ook erg toeristisch. Ik moet hierbij wel vermelden dat wij in twee dagen de stad hebben verkend en dan kom je waarschijnlijk ook niet op de beste spots… Wij aten echter hemels! Dit zijn onze restauranttips in Italië, Florence.

OSTERIA DELL’ENOTECA

Deze plek mag je nu direct opslaan in Google Maps. Dit restaurant is namelijk fantastisch! ‘Enoteca’ is het Italiaanse woord voor wijnbar. Je snapt waarschijnlijk nu al waarom wij fan zijn. Eenmaal aan tafel vraagt de sommelier of wij een glas willen bestellen of dat wij onze eigen fles willen uitkiezen uit de wijnkelder. Dat laatste graag. Rick kiest een mooie fles uit en wij bestellen er bijpassende gerechten bij.

Wijnkelder

We starten met een charcuterie plank. Hier ligt iets op wat wij nog niet kennen: ‘Lardo’. Dit is een specialiteit van de regio. Het is het vet van een varken, dat ingewreven wordt met verschillende kruiden als rozemarijn en knoflook en vervolgens minimaal 6 maanden moet rijpen. Ik ben zelf niet zo fan van de textuur van vet maar velen worden hier wild van.

Restauranttips Italië

We nemen ook allebei een heerlijke pasta. Rick neemt een pasta met een witte ragout van varken en champignons en ik neem de tortelli met aubergine en ricotta en gebakken cherry tomaatjes. Heerlijk!

Het personeel is persoonlijk en biedt een sublieme service en daarom is dit restaurant een absolute aanrader voor jouw lijst met restaurant tips Italië.

Restauranttips Italië

BERBERÈ PIZZERIA

Wil jij in Florence heerlijke pizza’s eten? Dan moet jij naar Berberè gaan! Hier vind je namelijk verrassende combinaties die heel goed uitpakken. Zo proeven wij een pizza met pecorino kaas, kappertjes, zwarte olijven, geroosterde paprika, verse munt en pepertjes.

Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een pizza eten met aubergine, basilicum en walnoten, mozzarella en gerijpte en gerookte ricotta. Klinkt ook hemels toch?

De pizza’s zijn allemaal rond de €10,-. Dus als jij een budget spot zoekt zit je hier ook goed! Je kunt zowel binnen als buiten zitten, al zit je buiten wel langs een  druk kruispunt voor auto’s.

Pizza

GROM – ICE ICE BABY

Je hebt kaasgekkies, chocoladegekkies en ijsgekkies en je hebt mensen die het alle drie zijn. C’est moi! Als ik in Italië een dag geen ijsje heb gegeten dan is er iets mis. In Florence haalden wij een heerlijk hoorntje bij GROM. Hier staan verrassende smaken op de kaart als koffie, nougat en ricotta/gekonfijte citrusvrucht. Loopt het water je nu al in de mond? Hier wil je heen…

GROM

4. CHIANTI – EEN PARADIJS TUSSEN DE WIJNVELDEN

Chianti klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren? Dit is een beroemde wijnregio. De plaats ligt tussen Florence en Siena in en je vindt er groene heuvels en slingerweggetjes en als je goed kijkt zie je verstopt in het groen kleine oases met de mooiste hotels. Dit zijn onze favoriete restaurant tips in Chianti, Italië:

Borgo Casa al Vento

BORGO CASA AL VENTO

In mijn vorige artikel over onze roadtrip door Italië heb ik dit verblijf, omgeven door wijnvelden, al meegenomen. Wij hebben hier een fantastische tijd gehad middenin de natuur, met een heerlijk zwembad en een pittoresk restaurant.

Restauranttips Italië

In het restaurant bij Borgo Casa Al Vento eet je onder de romantische lampjes op het terras of in de tuin waar je de zon achter de cipressen ziet ondergaan. De kaart is klein maar staat vol met heerlijke regionale gerechten. Over de ravioli gevuld met geitenkaas, basilicum en chili draadjes en het courgettetaartje met blauwe kaassaus droom ik nu nog. Bij alle gerechten drinken wij de wijn van eigenaar Francesco. De wijngaarden die om de accommodatie liggen zijn namelijk van hem. Dus na een middag langs de wijngaarden struinen schuif je aan op het terras, bestel je een verse pasta en geniet je van de wijn, gemaakt van de druiven die jij zojuist gepasseerd bent. Life is good!

Borgo Casa al Vento
Restauranttips Italië

RISTORANTE BADIA A COLITBUONO

Na dagen in Borgo Casa Al Vento willen Rick en ik ergens anders lunchen. Beide zoeken we op Google Maps naar een restaurant waar wij van gaan glunderen. Ik stuitte op Badia a Coltibuono. Dit ziet er goed uit en krijgt goede recensies en komt als ik deze recensies mag geloven met een spectaculair uitzicht. Dus we gaan ervoor!

We maken een scherpe bocht en zien vanuit onze ooghoek onderaan de heuvel een proeflokaal, waar ze wijn en olijfolie hebben. Rick zegt ‘misschien leuk om daar straks ook even heen te gaan’. ‘Jazeker!’, roep ik.

Restauranttips Italië

We bereiken de top van de heuvel en lopen richting Badia a Coltibuono. Om het restaurant te bereiken loop je eerst door een tunnel van groen. We mogen vervolgens plaatsnemen aan een romantische tafel met uitzicht op de vallei tegenover ons. De menukaart staat vol met heerlijke gerechten. Van courgettetaartjes tot diverse verse pasta’s en vleesgerechten en een grote wijnkaart.

De eigenaar van dit restaurant heeft ook een beroemd wijnhuis. Het proeflokaal waar wij voorbijreden is van dezelfde eigenaar. Dus na de lunch rijden we daar heen en volgen wij een proeverij. Dit kan ik je echter beter afraden. Voor je het weet vliegen namelijk de Euro’s je portemonnee uit. Je hebt wel gegarandeerd een leuke middag. En dit is een van de beste restaurant tips voor Chianti, Italië: wijnproeven combineren met lunchen.

Toscane

5. SIENA – STADSE LUXE

Siena, oh Siena, wat een heerlijke stad! De weg naar Siena alleen is al de moeite. Je rijdt door eindeloze heuvels in alle tinten bruin en geel en langs honderden cipressen.  De gezellige stad zit vol hoogtepuntjes. Wij waren er maar kort maar aten in een geweldig restaurant: La Taverna di San Giuseppe.

LA TAVERNA DI SAN GIUSEPPE

Dit restaurant ligt in het historische deel van Siena, op 300 meter van het Piazza del Campo. Het restaurant is gesitueerd in een huis gemaakt van tufsteen en dit huis staat daar al eeuwen. Net zo indrukwekkend als de leeftijd van dit huis is onze ervaring in dit restaurant. Zowel locals als reizigers weten deze plek te vinden dus je moet van tevoren reserveren. Niet vergeten! Want je wil het diner hier niet missen.

Restauranttips Italië

Wij zitten aan een tafeltje met uitzicht op de trap naar de wijnkelder. Heel verleidelijk om even een kijkje te nemen. En dit doen we. In deze kelder vind je een grote keus aan wijn. Het is bijna moeilijk om te kiezen. Net zo moeilijk is het om een keuze te maken over wat wij willen eten. Het menu is uitgebreid: met wel 15 voorgerechten, 15 pastagerechten, 15 hoofdgerechten en 10 nagerechten. Met hulp van de ober maken wij uiteindelijk onze keus en bijna alle gerechten maken indruk. Alleen mijn risotto valt een beetje tegen. Maar het voorgerecht met tomaat en burrata en het hoofdgerecht met beef omhult door lardo zijn waanzinnig!

De prijzen van de gerechten liggen iets hoger (voor Italiaanse begrippen). Je betaalt voor een hoofdgerecht zo’n €18,-. Dus als je een avond wilt genieten in een restaurant waar de service goed is, in een van de oudere huizen in Siena, dan is dit the place to be.

Dit waren onze restauranttips voor Italië.

Ciao!

No Comments

    Leave a Reply